The_Grandmaster_Mindset_A_First_Course_to_Chess_Improvement_Alojzije_Jankovic | βιβλίο σκακιού
The Grandmaster Mindset – A First Course to Chess Improvement – Alojzije Jankovic

The Grandmaster Mindset – A First Course to Chess Improvement – Alojzije Jankovic

22.50

Δείγμα βιβλίου

«Για να μπορέσεις να ανεβάσεις το επίπεδο παιχνιδιού σου θα πρέπει να δουλέψεις σκληρά στο σκάκι σου. Αυτό το βιβλίο θα σας εξοπλίσει με μερικές σημαντικές ιδέες και δεξιότητες σκακιού, αλλά το πιο σημαντικό, θα μπείτε στο μυαλό του grandmaster. Δεν θέλω να παίξετε σκάκι με τον ακόλουθο τρόπο: με επιτέθηκε – πρέπει να απομακρυνθώ, τον επιτέθηκα – πρέπει να υποχωρήσει. Όλοι μπορούν να παίξουν έτσι. Όχι, θέλω κάτι εντελώς διαφορετικό, θέλω να σκέφτεσαι έτσι: πώς μπορώ να κάνω μια αντεπίθεση; Ελέγχει αυτό το τετράγωνο, δεν μπορώ να βάλω το κομμάτι μου εκεί, να περιμένω ή μπορώ; Με αυτήν την κριτική και δημιουργική σκέψη θα σκάψετε βαθύτερα στις θέσεις και θα μπορείτε να εντοπίσετε κινήσεις ή δεσμούς μεταξύ κομματιών που δεν μπορούσατε να δείτε στο παρελθόν. Και, αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό, θα δείτε περισσότερα από τον αντίπαλό σας! ” ~ Grandmaster Alojzije Jankovic

Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

ΠΑΡΑΔΟΣΗ σε 7-12 μέρες

Περιγραφή

Κάθε χρόνο, η σκακιστική γνώση αυξάνεται ραγδαία και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρει κάποιος τον δρόμο του σε αυτό το γιγαντιαίο δάσος πληροφοριών.

Ως νεαρός παίκτης, έπαιρνα μαθήματα από σεβαστούς προπονητές – κυρίως Grandmasters – με την ιδέα να μάθω να προσανατολίζομαι σε αυτό το δάσος απορροφώντας την υπέροχη εμπειρία τους, αλλά με συνοπτικό τρόπο.

Μετά από τα θεωρητικά μου βιβλία για τον Richter-Rauzer Sicilian (γραμμένο μαζί με τον πρώην Ευρωπαϊκό Πρωταθλητή, GM Zdenko Kozul) που πήγαν σε μεγάλο βάθος, αυτή τη φορά ήθελα να επικεντρωθώ περισσότερο στις γενικές δεξιότητες που θεωρώ απαραίτητες για κάθε αρχάριο σακιστή, ακόμη και για σκακιστές συλλόγων που είναι ήδη εξοικειωμένοι με μερικές από τις ιδέες που καλύπτονται σε αυτό το βιβλίο.

Περνώντας από τα κεφάλαια θα εξοικειωθείτε με τον τρόπο σκέψης μου για τον τύπο του grandmaster. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για ένα πράγμα: υπάρχουν καλύτεροι και πιο αδύναμοι grandmasters, αλλά δεν θα βρείτε GM που παίζει χωρίς ιδέες ή, ας πούμε, χωρίς τον δικό του τρόπο σκέψης! Όπως θα μάθετε, βασικά προσπαθώ να εντοπίσω το πρόβλημα ή τον στόχο της θέσης και μετά αρχίζω να ανιχνεύω παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στη λύση.

Αυτή τη διαδικασία θα βρείτε σε πολλά παραδείγματα στο βιβλίο. Για να μπορέσετε να χειριστείτε σωστά τις θέσεις στις παρτίδες σας, πρώτα πρέπει να ξέρετε ποιες είναι οι καλύτερες. Δηλαδή, πρέπει να αξιολογήσετε σωστά τη θέση. Στη συνέχεια, όταν αναζητάτε κινήσεις, θα πρέπει να μπορείτε να βρείτε την καλύτερη κίνηση σε κάθε θέση. Το σύστημα υποψηφίων κινήσεων θα σας βοηθήσει με αυτό.

Στο βιβλίο υπάρχουν πολλά πρακτικά παραδείγματα από αγώνες, δικά μου και κορυφαίων σκακιστών, ακόμη και από τον ίδιο τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή! Κατά τη διάρκεια της προπονητικής μου καριέρας, αυτά τα παραδείγματα δοκιμάστηκαν σε ατομικά μαθήματα, καθώς και σε κορυφαίες ομαδικές διαλέξεις όπως αυτή στην Κροατία, η οποία αποτελούνταν από 1700 παίκτες με βαθμολογία και επίσης ισχυρούς GM με βαθμολογία περίπου 2600.

Αυτά τα παραδείγματα έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου και τι ακόμη καλύτερο, υπάρχουν πάντα μερικές ερωτήσεις και προτάσεις από τους συμμετέχοντες και τα χρησιμοποίησα για να ενημερώσω τα παραδείγματα, οπότε τώρα αποκτάτε καλύτερη ποιότητα από το αρχικό μου υλικό.

Για να μπορέσετε να αυξήσετε το επίπεδο παιχνιδιού σας θα πρέπει να εργαστείτε σκληρά στη σκακιέρα. Αυτό το βιβλίο θα σας εξοπλίσει με μερικές σημαντικές ιδέες και σκακιστικές δεξιότητες, αλλά, το πιο σημαντικό, θα μπείτε στο μυαλό του grandmaster. Δεν θέλω να παίξετε σκάκι με τον ακόλουθο τρόπο: μου επιτέθηκε – πρέπει να απομακρυνθώ, του επιτέθηκα – πρέπει να υποχωρήσει. Όλοι μπορούν να παίξουν έτσι. Όχι, θέλω κάτι εντελώς διαφορετικό, θέλω να σκέφτεσαι : πώς μπορώ να κάνω μια αντεπίθεση; Ελέγχει αυτό το τετράγωνο, δεν μπορώ να βάλω το κομμάτι μου εκεί, να περιμένω ή μπορώ; Με αυτήν την κριτική και δημιουργική σκέψη θα σκάψετε βαθύτερα στις θέσεις και θα μπορείτε να εντοπίσετε κινήσεις ή δεσμούς μεταξύ κομματιών που δεν μπορούσατε να δείτε στο παρελθόν. Και αυτό που είναι ακόμα πιο σημαντικό, θα δείτε περισσότερα από τον αντίπαλό σας!

Πάρτε το χρόνο σας όταν ακολουθείτε τα παραδείγματα. Ίσως μερικές φορές θα έχετε ερωτήσεις σχετικά με κάποιες κινήσεις που δεν ανέφερα και αυτό είναι καλό, έτσι βελτιώθηκα όταν ήμουν νέος σκακιστής. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι, ακόμη και τα ισχυρότερα βιβλία περιλαμβάνουν αναπάντητες λογικές ερωτήσεις, αλλά μόνο αυτός που τα διαβάζει σωστά θα τα βρει! Στο πρώτο κεφάλαιο, σχετικά με το κάρφωμα, σας δίνω λίγο χρόνο για να ζεσταθείτε με κάποια βασικά πράγματα, αλλά όπως θα παρατηρήσετε γρήγορα, ήδη στο Κεφάλαιο 2 (υποψήφιες κινήσεις) τα παραδείγματα γίνονται πιο περίπλοκα και δεν θα έχετε πολύ χρόνο για χαλάρωση!

Θα σας πω ένα μυστικό: αυτό το κεφάλαιο περιέχει το αγαπημένο μου παράδειγμα, αυτό της παρτίδας Boensch-Jankovic. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την ευκαιρία που έχασα. Και θα σας δώσω επίσης αυτήν τη συμβουλή: μην ανησυχείτε πάρα πολύ για τις απώλειες, είναι πιο σημαντικό να παίρνετε μαθήματα από αυτές ώστε να μπορείτε να αυξήσετε το επίπεδο του παιχνιδιού σας. Η βαθμολογία ακολουθεί την ποιότητα του παιχνιδιού σας, όχι μερικά αποτελέσματα! Και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μερικές φορές όταν εργάζεστε σκληρά για νέα πράγματα, τα αποτελέσματά σας χειροτερεύουν για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά μετά, το επίπεδο παιχνιδιού σας αυξάνεται μία ή και δύο κατηγορίες! Να είστε υπομονετικοί, η σειρά σας θα έρθει σίγουρα. Καλή τύχη!

~ Grandmaster Alojzije Jankovic
Ζάγκρεμπ, Απρίλιος 2020.-

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Ημερομηνία Έκδοσης

Συγγραφέας

Εκδοτικός Οίκος

Έκδοση

Σελίδες

Βάρος

ISBN

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “The Grandmaster Mindset – A First Course to Chess Improvement – Alojzije Jankovic”