Η τεχνη του ΜΑΤ - Βανδωρος | Σκάκι βιβλίο
Η τέχνη του ΜΑΤ – Δημήτρης Βανδώρος

Η τέχνη του ΜΑΤ – Δημήτρης Βανδώρος

11.00

Διαχρονικό βιβλίο εισαγωγής στα βασικά τακτικά μοτίβα ΜΑΤ, ιδανικό για αρχάριους και προπονητές

Σε απόθεμα

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΕ 2-4 ΜΕΡΕΣ

Περιγραφή

Το βιβλίο αποτελεί καρπό πολύχρονης προσπάθειας που ο συγγραφέας είχε ξεκινήσει ήδη το 1985, όταν άρχισε να διδάσκει συστηματικά σκάκι, ιδίως σε αρχαρίους, αλλά και σε προχωρημένους. Από τους δεκάδες συνδυασμούς που χρησιμοποίησε για τη διδασκαλία άρχισε να επιλέγει συστηματικά κάποιους που του φαίνονταν, ενόψει και της διδακτικής του εμπειρίας, οι πιο κατάλληλοι για τη συγγραφή μιας σειράς σημειώσεων. Στην πορεία χρησιμοποίησε περίπου 25 βιβλία και εργάστηκε και στο θεωρητικό μέρος των συνδυασμών, κυρίως σε ό,τι αφορά στον τρόπο μετάδοσης των βασικών εννοιών και κυρίως των «θεμάτων» των συνδυασμών σε νέους σκακιστές και στην καλλιέργεια ενός οξυδερκούς και μεθοδικού τρόπου σκέψης για την ανακάλυψη και την πραγματοποίηση του συνδυασμού στην πρακτική παρτίδα. Κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ένα παιδαγωγικά ωφέλιμο βιβλίο, ιδίως όταν απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, πρέπει να επιζητεί την ενεργητική συμμετοχή του αναγνώστη. Μέσα από τη διαδικασία αυτή οδηγήθηκε στη συγγραφή μίας σειράς σημειώσεων το 1988. Τις σημειώσεις αυτές χρησιμοποιούσε έκτοτε για τη διδασκαλία των συνδυασμών στους μαθητές του. Όλες οι ασκήσεις είχαν ήδη δοκιμαστεί αρκετές φορές στη διδακτική πράξη και πέρασαν τη δοκιμασία επιτυχώς. Τις σημειώσεις αυτές έδωσε και σε πολλούς συναδέλφους προπονητές και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Το βιβλίο βασίζεται στις σημειώσεις αυτές.

Ο κύριος κορμός του βιβλίου περιλαμβάνει 18 κεφάλαια, ανάλογα με την εικόνα του ματ. Το πρώτο αναφέρεται στο ματ στην τελευταία οριζόντια, το ένατο στο «αραβικό ματ», το δέκατο στο «ματ του αποπνιγμού» κ.ο.κ. Όλα τα κεφάλαια έχουν την εξής δομή :

Διαγράμματα με τις «εικόνες ματ».
Ασκήσεις από παρτίδες ισχυρών σκακιστών, όπου η πραγματοποίηση αυτών των εικόνων είναι ο κύριος στόχος ή έχει, έστω, καθοριστική βαρύτητα.

Τη «δεύτερη οδηγία» για κάθε άσκηση, δηλαδή μία βοηθητική οδηγία, στην οποία μπορεί να ανατρέξει κανείς σε περίπτωση που δυσκολεύεται να λύσει την άσκηση. Απώτερος στόχος της «δεύτερης οδηγίας» είναι να καθοδηγηθεί ο αναγνώστης στην «ανακάλυψη» των θεμελιωδών εννοιών, καθώς και στη συνειδητοποίηση των στοιχείων εκείνων που μας κάνουν να υποπτευτούμε πως ίσως υπάρχει συνδυασμός σε μία θέση στην παρτίδα.

Την «απάντηση» σε κάθε άσκηση, όπου δε δίνεται απλώς επιγραμματικά η λύση, αλλά εκεί αναπτύσσεται ουσιαστικά η θεωρία των συνδυασμών, με έμφαση στην παρουσίαση όλων, τελικά, των «θεμάτων» (κάρφωμα, απομάκρυνση, καθοδήγηση, άνοιγμα γραμμής, κλπ), ενώ συχνά δίνονται και πρακτικές συμβουλές. Ορισμένες φορές αναλύονται και πιθανές απαντήσεις που, αν και – για κάποιο λόγο – δεν είναι σωστές, είναι αξιόλογες και επιπλέον προσφέρονται για τη διατύπωση διδακτικών σχολίων.
Εκτός από το κύριο μέρος του βιβλίου υπάρχουν και τα εξής κεφάλαια :

1) Σύντομη παρουσίαση της σκακιστικής γραφής για όσους δεν τη γνωρίζουν. Ας σημειωθεί ότι σε όλα τα διαγράμματα υπάρχουν οι συντεταγμένες των καθέτων και των οριζοντίων (α,β,γ, … κλπ, 1,2,3 κλπ).

2) Εισαγωγή στην έννοια του συνδυασμού και των βασικών του στοιχείων, πάντοτε μέσα από πρακτικά παραδείγματα.

3) Σχολιασμένη βιβλιογραφία για το θέμα των συνδυασμών, ελληνική και αγγλόφωνη.

Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως σε νέους σκακιστές, που γνωρίζουν απλώς τους κανονισμούς και έχουν μία, ελάχιστη έστω, πρακτική εμπειρία. Είναι, πάντως, χρήσιμο και σε πιο προχωρημένους σκακιστές που μπορούν να επιλύσουν blind («τυφλά», δηλαδή χωρίς να μετακινούν τα κομμάτια), ενδεχομένως, δε, και χωρίς σκακιέρα, απευθείας από τα διαγράμματα του βιβλίου, τις ευκολότερες ασκήσεις και να επιμείνουν κάπως στις πιο δύσκολες – υπάρχουν, ηθελημένα, διάσπαρτες και κάποιες πραγματικά δύσκολες ασκήσεις. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως οι τυπικές εικόνες ματ και τα τυπικά «θέματα» των συνδυασμών αποτελούν τη βάση, τα υλικά, για την πραγματοποίηση κάθε συνδυασμού, ακόμη και του πιο περίπλοκου.

Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το βιβλίο για τους προπονητές, ιδίως για όσους διδάσκουν σε αρχάριους. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν είτε ως κύριο διδακτικό βοήθημα για τη διδασκαλία των συνδυασμών είτε να το συστήσουν στους μαθητές ως παράλληλο βοήθημα, ώστε να λύνουν κάθε φορά στο σπίτι ορισμένο αριθμό ασκήσεων.-

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Ημερομηνία Έκδοσης

Συγγραφέας

Εκδοτικός Οίκος

Έκδοση

Σελίδες

Βάρος

ISBN

Αξιολογήσεις

Δεν υπάρχει καμία αξιολόγηση ακόμη.

Δώστε πρώτος μία αξιολόγηση “Η τέχνη του ΜΑΤ – Δημήτρης Βανδώρος”